D.Vivlas

22 maj 20231 min

Maciek mazowiecki

Okazuje się, że Warszawa również „grzeszy” regionalną, tradycyjną kuchnią. Niektóre potrawy są tak osobliwe, że trzeba być prawdziwym degustatorem, aby po usłyszeniu nazwy zorientować się, o czym mowa.

Gdy szukałam w sieci zdjęć „Maćka mazowieckiego” – pierwszym zdjęciem, jakie ukazało się w „internetowych czeluściach” było zdjęcie… świni.

Jak się okazuje – całkiem słusznie. Bo Maciek mazowiecki to potrawa z wieprzowego żołądka.

Przyrządza się ją przez wiele dni – żołądek należy obficie osolić, a farsz, na który składają się rozmaite kawałki mięsa wieprzowego – m.in. boczek czy łopatka – zamarynować w odpowiednich przyprawach i pozostawić na kilka dni, aby wszystko się „przegryzło”.

Następnie mięso miesza się z dodatkiem czosnku i przypraw, i zaszywa w żołądku. Wyrób poddaje się kilkugodzinnemu wędzeniu i schładza po to, aby kolejnego dnia wędzić powtórnie. Finalnie potrawę suszy się przez dwa tygodnie.

„Maciek mazowiecki” został wpisany na listę produktów tradycyjnych w 2011 roku w kategorii produkty mięsne w województwie mazowieckim.